You are browsing the archive for 2024 september.

Etableringsytan längst Vidjavägen

12 september, 2024 in Information från styrelsen!

Som tidigare informerat har Vidja vägförenings styrelse fört en dialog med Nyab angående etableringsytan längst med Vidjavägen. I våras vann NYAB Huddinge kommuns upphandling om utförandet av entreprenad i Vidja etapp 2BC vilket innebär att de blir kvar och utför arbeten i området under kommande år. Nyab har i och med detta ett behov av att utöka sin etableringsyta för att kunna genomföra projektet.

Nyab kontaktade därför vägföreningens styrelse och en dialog om ett avtal för nyttjande av ängen påbörjades. Styrelsens ståndpunkt i dialogen har varit att inget avtal kan tecknas före det att Nyab sökt och fått beviljat mark- och bygglov av Huddinge kommun. Processen för dessa lov innefattar ett grannhörande vilket ger de berörda boende en möjlighet att yttra sig i bygglovsprocessen. Att dessa yttranden hanteras av Huddinge kommun har varit viktigt för Styrelsen då vi vill möjliggöra en professionell och objektiv bedömning av synpunkterna.

I marklovsansökan framkom NYABs önskemål om att fälla samtliga björkar växande på ängen längst med Vidjavägen.

Detta avslogs av Huddinge kommun. Nyab justerade efter det initiala avslaget sin ansökan och fick den 6 september sin bygglovsansökan godkänd av Huddinge kommun. Denna med justeringen att träden kvarstår.

Då kommunen valt att bevilja bygglov inledde styrelsen en slutförhandling om upplåtelse av mark med Nyab. I detta regleras nyttjandetiden för uppläggningsytan till dess att slutbesiktning av etapp B och C genomförts, att ytan efter återlämning ska vara återställd till ursprungsskick med matjord och gräs, hur nyttjandet får ske samt vilka viten som uppstår om avtalet bryts. I avtalet regleras även den ersättning i form av arbete som Nyab förbinder sig att genomföra i Vidja. Dessa är:

  •     En hård yta för paketboxar intill befintlig brevlådeställning vid Alängsvägen ska anläggas. Ytan ska vara av vägstandard så det går att köra intill paketboxarna
  •     Sly och träd ska rensas parallellt med båtiläggningsplatsen vid Ringsättrabadet
  •     Båtuppläggningsplatsen vid Ringsättrabadet ska iordningställas
  •     Fylla ut hela den yta vid Helmerdalsbryggan som är markerad med U (uppläggningsplats för båtar) i detaljplanen
  •     En gångbana/pulkabacke ska etableras från busshållplatsen vid Ringsättravägen upp till Alängsvägen
  •     Det ska anläggas en cykelbana för yngre barn på stora ängen
  •     Fotbollsplanen ska sladdas med sand så att planens gräsyta jämnas ut
  •     Ett dike ska grävas utefter fotbollsplanen
  •     De gamla grävmassor som ligger utefter krondiket ska flyttas bort
  •     Krondiket ska rensas
  •     Den stora ängen ska planas och avrinning ut mot dikena ska genomföras
  •     Föreningshuset ska utrustas med en veranda och trappa
  •     Föreningshuset ska utrustas med vatten

Styrelsen förtydligade i samband med avtalsförhandlingarna att kommunens beslut att träden ska kvarstå.

Under onsdagen 11 september fälldes ett tiotal björkar längst med Vidjavägen av Nyab. Detta går helt emot den överenskommelse som tecknats och de samtal som förts.

Styrelsen arbetar nu med att utreda hur detta kan ha skett mot vägföreningens uttryckliga vilja och kommunens beslut.

Så snart vi fått mer klarhet i frågan kommer vi att informera er alla. För frågor dessförinnan är ni som alltid välkomna att höra av er till info@vidjavagforening.se eller direkt till vägföreningens ordförande Jan Edlund på ordf@vidjavagforening.se