You are browsing the archive for 2018 oktober.

Happy Halloween!

31 oktober, 2018 in Information från styrelsen!

Bli inte rädd om du ser små spöken driva runt i Vidja ikväll på jakt efter godis!

Som traditionen bjuder så går man bara till hus som tydligt markerat med pumpor och lyktor! Dessa hus kanske också gömmer hemska spöken!

 

halloween-1001677__180

Frågestund med styrelsen

30 oktober, 2018 in Information från styrelsen!

Efter söndagens fixardag fanns det möjlighet att träffa styrelsen och ställa frågor. Vi har samlat de som kanske gäller alla här nedan.

Roland Janevi, ordförande, började med att hälsa alla välkomna och presentera de styrelsemedlemmar som fanns på plats.

Robin Samuelsson och Niclas Wennerlid, vägansvariga, Peter Björklund vilt- och fiskansvarig, Björn Norrlind ledamot, Evelyn Windesjö kassör och Catarina Johansson Sand, sekreterare och ansvarig för hemsidan och facebooksidan fanns på plats.
10 personer

Roland visade också på de kartor och bilder som satt uppe ”i dansbanan” för att Inventera stigar och genvägar: syftet är att inga smit- och genvägar ska glömmas bort och bli svåra att komma till i etapp 2. Planen med dessa kartor och bilder är att Vidja vägförenings styrelse överlämnar dokumentationen till kommunen.

Fråga: Hur länge grusvägar i etapp 2.
Svar: Grusvägar kommer vara kvar tills kommunen tar över på de partier som har det idag och fler kanske tillkommer – det är inte bara att lägga asfalt utan göra iordning vägkroppen först- att åtgärda skulle kosta miljoner o det är inte försvarsbart i nuläget. När kommunen tar över så kommer de ta över underhållet av vägar. Det går inte att lägga nåt billigt på, eftersom vägkroppen är så dålig. Vägkroppen skulle behöva grävas ur någon meter (minst) och breddas för att få till tåliga vägar. Vägunderhåll vad gäller potthåll, sprickor och liknande kommer förstås lagas kontinuerligt. Enligt tidsplan påbörjar kommunen arbetet i etapp 2 under 2020.

Fråga: Vet vi om kommer ha samma avloppssystem som på etapp 1.

Svar: Enligt senaste möte med kommun: inte säkert. Kanske använda vissa delar samma. Men oklart.
Vi vet att Stockholm vatten finner det svårt att hantera dagvattnet så som detaljplanen är ritad i etapp 2 i nuläget så det är möjligt att sådant kommer att ändras.

Fråga: På ritningarna står det att de tar en del av tomten, hur går det till?

Svar: Om vi går på hur det gick till i etapp 1 så tar kommunen kontakt med varje fastighetsägare och skriver avtal inför markintrång. VIdja vägförening har inte hört att detta arbete ska ha påbörjats.

Svårt för enskild fastighetsägare att göra något i det här läget, men det kan löna sig att föra en kontinuerlig dialog med kommunen om hur något ska bli på bästa sätt.

Fråga: vet vi något om fiber?

Svar: Skanova lägger fiber i etapp 2

Info från vägansvariga:

Slyröjning har gjorts nyss i området. Själva slyet kommer forslas bort allt eftersom.

Trafikverket har gjort syning på området och huvudanmärkning var slyröjning – som pågick samtidigt. Fastighetsägarna har ansvar att röja på sin sida. 4,6 meter ovanför vägbanan o eg 2m åt sidorna. (Men vi kan inte hugga ner alla träd i hela Vidja längs vägkanten vilket Trafikverket var införstådda med) Alla fastighetsägare ansvarar för detta på sin egen tomt.
Vill man ha fint gör man detta arbete själv.

Björn Norrlind informerar om Vidja Vägförenings framtid:
Vidja vf äger stora markområden- En del tas över av kommun. En del kommer vara kvar som mark, sjövatten o bryggor och fortsätta tillhöra fastighetsägarna i Vidja
Vidja vägförening kan vara kvar som en samfällighet om vidjaborna har det som önskemål och man tar beslut om detta på ett eller flera möten.
Fördelen med detta är att de som bor i Vidja då har kvar gemensamma ytor o kan styra över dess användning plus möjlighet till båtplats
Detta är områden som har flyttats ur detaljplan efter Vidjabornas protester under åren och som tidigare ingick i detaljplanen.

Vi arbetar fortfarande för att få behålla mark i etapp 1 mot Lännaskogen – där är uppdraget från medlemmarna att  antingen behålla marken eller få så mkt betalt för den marken som är möjligt. Idag ligger processen hos lantmäteriet och den har hållit på i fem år ungefär.

Föreningen får också 9 fastigheter på sin mark – som kan styckas av och säljas
Plus småsnuttar med mark som vi försöker identifiera så vi har koll på dem.

Fråga: när sätter de igång med etapp 2?
Svar: Vidja vägförening har inte hört något annat än den tidsplan som finns på hemsidan vilket innebär att påbörja Vidjavägen första kvartalet 2019 men vi undrar om det hålls då kommunen inte har satt igång den processen tillsammans med Vidja vägförening. Vidjavägen kommer, så vitt vi vet, ha samma sträckning som idag o cykelvägen kommer följa Vidjavägens sträckning. Man kommer försöka räta ut och plana ut där det går. Planen enligt Huddinge kommun är att påbörja arbete med Vidjavägen under första kvartalet 2019.

Fråga om bussgatans sträckning:

Svar: Flera personer har efterfrågat exakt sträckning för bussgatan men den var inte projekterad ännu när vi senast ställde frågan till kommunen så exakt sträckning vet vi inte, men hänvisar till den information som finns på Huddinges hemsida om Vidja. Detta var en fråga som flera fastighetsägare hade kommenterat under samrådet men som mark- och miljödomstolen lämnade utan svar.

 

Huddinge kommuns hemsida anger idag följande tidsplan:

Etapp 2A: 2020-2021

Etapp 2C: 2022-2025

Etapp 2B: 2023-2025

 

Ny kontaktperson på Huddinge kommun  för Vidja-projektet (efter Jonas Pettersson) är Gizem Yücel med mailadress gizem.yucel@Huddinge.se

Lekplatsen stängd!

29 oktober, 2018 in Information från styrelsen!

Vi har haft en lekplatsinspektion och då lekplatsen inte klarar säkerheten på flera punkter så är lekplatsen nu stängd och vi har monterat ner rutschkana, ”klätterställning” och gungor. Efter vintern kommer kostnadsförslag tas fram på de åtgärder som ändå kan vara rimliga att göra tills dess att kommunen tar över marken och bygger lekplats på nästan samma ställe.

Vill du vara med och arbeta med idéer, ta fram kostnadsförslag och arbeta med förvaltning/åtgärder av lekplatsen i framtiden så hör av dig med namn, telefonnummer och mail till info (at) vidja.nu

Du behöver inte vara expert på säkerhetsföreskrifterna för lekplatser för att delta! Men det underlättar såklart!

Arbetsdag_Städdag_våren_2012_Bild_007

Fixardag på söndag 28 oktober

22 oktober, 2018 in Information från styrelsen!

Du kommer väl på fixardagen!

Klockan 10 samlas vi vid dansbanan vid Ringsättrabadet.

I år är listan lång:

Fälla träd vid Barsta

Ta upp badstege vid Barsta

Fälla träd vid Helmerdahl

Flytta en anslagstavla

Flytta 2 båtar från uppläggningsplats till Materialgården

Ta upp och förbereda för, eller helt byta, flytblock på en badbrygga vid Ringsättra

Flytta fotbollsmål till plats där de kan lagas.

Vad behövs:

Bil med släp

Skruvdragare och bits och hylsnyckelsats

En båt till bryggfixet

Välkomna! Efteråt blir det korv och kaffe!

Alla kan hjälpa till efter tid och förmåga.

Efter fixartiden finns det möjlighet att träffa styrelsemedlemmar och komma med frågor och synpunkter. Det kommer finnas kartor över etapp 2 framme eftersom vi önskar er hjälp att inventera gångvägar och stigar så dessa inte missas under arbetet med etapp 2!

Vägansvariga och ordförande och flera kommer finnas på plats!

fixardag

Broschyr till nyinflyttade

16 oktober, 2018 in Information från styrelsen!

Snart har alla brevlådor fått en broschyr med information för nyinflyttade i Vidja. Om den inte hamnat i din brevlåda ännu så kanske du har slängt den i pappersinsamlingen, det är bara ett papper. Men, inte så bara! I framtiden kommer bara nyinflyttade få denna information – som också finns här på hemsidan – men det här första tillfället får alla brevlådor ett exemplar.

Här finns info om vad Vidja vägförening är, och att du hittar mer info här på hemsidan och på facebooksidan. Där står kort om vägar och etapp 2, och fiskeregler och parkering m.m.

 

Om det finns något som du tänker att det där saknade jag när jag var nyinflyttad i Vidja så hör gärna av dig med förslag till nästa version (eller något som vi kan slå upp tydligare på hemsidan) till info (at) vidja.nu eller skicka ett meddelande till Vidja Vägförening på Facebook.

sommarvidja3

Dags att röja för god sikt

2 oktober, 2018 in Information från styrelsen!

Nu har hösten kommit och nu är ett ypperligt tillfälle att gå ett varv runt din fastighet och kolla så att god sikt råder för cyklister, flanörer, barn och bilar.

Huddinge kommuns rekommendationer är att växter vid trafikerad gata inte ska vara högre än 80 centimeter och fritt 2,5 meter in på tomten från gatan. Se också till att växter och buskar inte hänger utanför tomten. Om du bor i en korsning ska du se till att dina växter inte är högre än 80 cm.

https://huddinge.se/stadsplanering-och-trafik/felanmalan-drift-och-underhall/fri-sikt-i-korsningar—klipp-hacken/

 

Glöm inte att felanmäla om du ser något som inte stämmer – till Huddinge kommun i etapp 1 och längs Vidjavägen, och till vägansvariga genom vagar (at) vidja.nu i etapp 2.

och ta din röjsåg och gå ut och rensa. Det är eldningsvecka v42 så det är läge att passa på nu!

 

höst1

Boka in i kalendern: fixardag och träffa-styrelsen-dag

1 oktober, 2018 in Information från styrelsen!

28 oktober får du två event i ett.

Fixardag där vi tillsammans fixar och donar i vårt område och tillfälle att ställa frågor till styrelsen.

Ordförande, vägansvariga med flera finns på plats och kan svara på frågor kring: vad händer i etapp 2, vad händer efter att etapp 2 är klart, vad händer med de tomter Vidja vägförening får tillgång till, vad händer med vägarna m.m.

Vi behöver också DIN hjälp. Inventering i etapp 2 pågår kring små smitvägar och naturstigar så att vi kan visa upp dem för kommunen så inga glöms bort.

 

Vi träffas på Dansbanan klockan 10. Mer information kommer!

 

vidjakväll9